sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Uutuussilmukoita ja synttärifiiliksiä

Se, ken kursaillen sanoo, ettei synttäripäivä ole vuoden paras ja prinsessamaisin päivä, puhuu kyllä täyttä kakkendaarusta. Ja vaikka olemme vähentäneet lahjojen ostoja ystäväpiirissä, on kenenkään turha väittää etteikö ilahtuisi pienenpienistä lahjoista ja muista muistamisista. 

Eräänä vuonna unohdin tyystin hankkia parhaalle ystävälleni syntymäpäivälahjan, joten halatessani häntä supatin hätäisesti, että lahja unohtui kotiin. Hän arvasi kyllä, että narrasin pikkaisen, mutta onneksi ystävyyteemme kuuluu tämän kaltaiset jekutukset.

Tänä vuonna paikkasin asian ruhtinaallisesti, sillä silmukoin hänelle sukat, joissa oli kaksi minulle upouutta juttua: uusi kantapään malli sekä ihka ensimmäinen aikaansaamani kuvioneulos! 
Turhauduin Novitan perusohjeen tyrkyttämään laatikkokantapäähän (eli perinteiseen, eli hollantilaiseen), joka ei istu mitenkään päin mukavasti tavallisen ihmisen koipeen. Siispä piti etsiä vaihtoehto ja helpoimpana vastaan käveli ohje pyöreästä (eli ranskalaisesta) kantapäästä. Tämä malli istuu käyttäjälleen kuin hanska, mikäli sukasta nyt näin passaa sanoa. Kantapään alle ei myöskään jää mitään painavia saumoja. Toinen vaihtoehto olisi ollut ns. sweet tomato -kantapää, mutta se vaatinee hieman enemmän perehtymistä. 

Pyöreän kantapään ohje löytyy Käspaikalle ominaiseen perinpohjaiseen tyyliin selitettynä täältä.

Varren ja jalkaterän päällisosan kuviointi on valepalmikkoa, joka näyttää nätiltä ja on ihmeen helppoa tehdä. Lankana käytin tällä kertaa Novitan Nalle Taikaa, joka on seiskaveikkaa ohuempaa ja ei aivan niin karheaa. Täydelliset kotisukat siis. Puikot numeroa 3.

Silmukoita tulee luoda viidellä jaollinen määrä, tässä tapauksessa 60s, eli 15s per puikko. Alkuun neulotaan noin viiden sentin mitalta joustinneuletta 3o, 2n. Sen jälkeen alkaa palmikointi.

Kuvio koostuu neljästä kerroksesta:
1. kerros: Poimi ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo kaksi seuraavaa oikein ja vedä poimittu silmukka niiden yli. Neulo 2n. Toista. Puikolle tulee siis tällä silmukkamäärällä kolme toistoa.
2. kerros: Neulo ensimmäinen silmukka oikein, tee langankierto (tästä syntyy palmikon "reikä"), neulo seuraava taas oikein, neulo 2n. Toista. Jälleen puikolle mahtuu kolme toistoa.
3. ja 4. kerros: Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin, eli 3o, 2n. 
Tämän jälkeen yksi kuvio on valmis ja voit aloittaa seuraavan. Jatka niin kauan kuin haluat varren jatkuvan. Neulo kantalappu ja kantapää.
Jalkateräosuus neulotaan päältä valepalmikkoa ja pohjasta sileää neulosta. Päättely on tehty sädekavennuksella.

Kokeile, ei ole ollenkaan vaikeaa!
Veljeni puolestaan toivoi rentoja kotisukkia. Luonto on hänen toinen kotinsa (välillä ihan kirjaimellisesti, hän nääs telttailee myös paukkupakkasilla), joten väri ei voinut olla mikään muu kuin luonnonläheinen vihreä. 

Varsi on tehty reilulla kädellä, 60 silmukalla. Siitä tuli näin mukavan löysä. Jalkaterään toki sai reilusti kavennella. 
Mukava rentomiehen rentoilusukka, sanoisin.

Sokerina pohjalla vielä ripaus sitä synttärifiilistelyä. Mikäpä sieltä lahjakorin kulmasta kurkistaakaan, ellei sukkalanka kera kaverinsa! Kiitos Ystävät!
Näissä tunnelmissa siis neulomaan lisää ja odottelemaan ensi vuotta! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti